Colombia: attentaten mot civila ökar

Posted by

Today in Swedish below. For English transalation, please send me a mail.

Den inbördeskonflikt som pågått i snart 50 år i Colombia verkar trappas upp igen. Denna grymma konflikt som dödat och lemlästat tusentals människor uppmärksammas alltför sällan i media, tyvärr. När kommer detta krig ta slut?

Nyligen dödades sju personer i en ren massaker i södra Colombia FARC-gerillan, vilket understryker den skoningslösa taktik som används av landets väpnade grupper. Den 2 juli gick beväpnade män in på en gård i kommunen San Vicente del Caguán i södra delstaten Caquetá och dödade sex medlemmar av en familj, inklusive två minderåriga, och en anställd.

FARC har ökat sina påtryckningar på civilbefolkningen, och upprätthåller en aktiv närvaro i området där morden ägde rum.

Sammanlagt har sjutton liknande massakrer, vilket resulterade i 76 dödsfall, rapporterats mellan januari och maj, vilket är en 21-procentig ökning jämfört med samma period förra året, enligt officiell statistik. Regeringen definierar en massaker som dödandet av fyra eller fler personer samtidigt. Oftast är det grupper som bildats från de tidigare extremt fruktade paramilitärgrupper som härjar. De ha bidragit till en 34-procentig ökning av massakrer under 2010, den högsta årliga totala sedan 2005.

Jag har träffat barn, ungdomar och vuxna som utsatts för attentat från olika väpnade grupper i Colombia. Deras metoder för att skapa sig makt, pengar och inflytande är grymma och måste stoppas.

Två barn som jag träffat som båda utsatts för landemineattentat är Angie på första bilden och Yerson på den andra. Grymt för dessa livliga personer att behöva utsättas för något så grymt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.